1. Malzeme Bilimi ve Makine Mühendisliği Lisansüstü Çalıştayı Gerçekleştirildi

23 Eylül 2022 günü 09:00-18:00 saatleri arasında, 26 Temmuz 2022 tarihinde imzalanan Eskişehir Teknik Üniversitesi ve TUSAŞ Genel Müdürlüğü arasındaki protokol kapsamında Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne 2022-2023 Akademik Yılı Güz Döneminde alınan TUSAŞ bünyesindeki yüksek lisans ve doktora öğrencisi mühendislerin çalışacakları tez ve proje konularını belirlemek üzere 1. Malzeme Bilimi ve Makine Mühendisliği Lisansüstü Çalıştayı gerçekleştirildi.

Çalıştay, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Adnan ÖZCAN'ın açılış konuşması ile başladı. Çalıştaya Ankara TUSAŞ Genel Müdürlüğü'nden, Mühendislik Eğitimi Birimi Müdürü'nün ve ekibinin yanısıra, AR-GE, Üretim, Malzeme İnceleme Birimleri Müdürleri, baş mühendisler ve mühendisler olmak üzere 12 kişi katıldı.

Çalıştayda; TUSAŞ Birimleri Müdürleri, baş mühendisler ve mühendisler çalıştay boyunca üretim, imalat, montaj ve diğer her alanda karşılarına çıkan 42 ana problemi ve 54 alt başlığı belirlemiş oldular. Bu problem ve alt başlık sayısı şu ana kadar TUSAŞ'ın diğer anlaşmalı Üniversitelerin problem konularının bir seferde iki katına çıkmayı başaran ik çalıştay olma başarısını yakalamıştır. Problemler belirlendikten ve revize edildikten sonra çözümlere ulaştırmak için tez konuları yüksek lisans ve doktora için ayrı ayrı belirlenirken problem sahibi-müşteri (TUSAŞ sorumlu birim çalışanları), şirkete (TUSAŞ) katma değer sanayii danışmanları belirleme ön çalışmaları da bu çalıştayda sonuçlandırıldı. Bundan sonraki aşamalarda tez konularına akademik danışmanlık öğretim üyelerini belirleyip, projeleri oluşturup çıktı odaklı lisansüstü çalışmalara ivedilikle başlanacağı karara bağlandı. Çalıştaya Eskişehir Teknik Üniversitesi'nden Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat TANIŞLI, Müdür yardımcıları, Enstitü sekreteri, Mühendislik Fakültesi Dekanı, Dekan yardımcısı ve Fakülte sekreteri, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekan yardımcısı, Araştırma ve Lisansüstü Süreçler Direktörü, İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi Müdürü'nün yanısıra Makine Mühendisliği, Malzeme Bilimi Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Uçak Gövde Motor Bakımı Anabilim dallarından öğretim üyeleri katıldılar. ESTÜ ve TUSAŞ laboratuvarlarının karşılıklı olarak tez çalışmalarında kullanılacak olması artı bir katma değer olarak bu çalışmalara eklenecek iken, çalıştaydan çıkan bir sonuca göre de üretimi ve laboratuvarları yerinde görebilmek adına 2. çalıştayın öğretim üyelerimizin katılımıyla TUSAŞ kampüsünde yapılması kararı alındı.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ve TÜRASAŞ Genel Müdürlüğü arasında üniversite - sanayi iş birliği kapsamında “Lisansüstü Eğitimde İş Birliği” protokolü imzalandı.

7 Eylül 2022 Çarşamba günü Eskişehir TÜRASAŞ - Türkiye Raylı Sistemler Araçları Sanayii A. Ş. Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleşen imza törenine ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat Tanışlı, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Kaya’nın yanı sıra TÜRASAŞ Genel Müdürü Mustafa Metin Yazar, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ersoy ve ARGE Daire Başkanı İbrahim Erşahin ile bölge müdürleri katıldı.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan ESTÜ LEE Müdürü Prof. Dr. Tanışlı, Eskişehir Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ile TÜRASAŞ Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolün Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayarak, “Üniversite – sanayi iş birliği açısından önem taşıyan bu protokol kapsamında, 2022-2023 bahar yarıyılından itibaren başvurularda özel kontenjanlar ayırarak TÜRASAŞ çalışanlarına eğitim imkânları sunacağız ve birlikte çalışmaya başlayacağız. Böylelikle hem Türkiye’de bir ilki başarmış olmanın hem de üniversite - sanayi iş birliğinde çok önemli bir adım atmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Kaynakeskisehir.edu.tr

Eskişehir Teknik Üniversitesi ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Arasında Yüksek Lisans/Doktora Protokolü İmzalandı

Eskişehir Teknik Üniversitesi ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii arasında lisansüstü eğitim alanında iş birliği protokolü imzalandı. 26 Temmuz 2022 Salı günü TUSAŞ Genel Müdürlük Binası’nda yapılan imza töreninde Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil’in yanı sıra ESTÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat Tanışlı, TUSAŞ Akademi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, AR-GE Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik, TUSAŞ Lisansüstü Eğitim Programları Şefi Dr. Emre Doruk, Mühendislik Eğitimleri Müdürü Dr. Serhat Gül, TUSAŞ Üniversite İlişkileri Müdürü Süleyman Demir de hazır bulundu.

İmzalanan protokol basında yer buldu: